La sostenibilitat immobiliària: la clau per a la descarbonització de l'economia

La sostenibilitat immobiliària: la clau per a la descarbonització de l'economia
La sostenibilitat immobiliària: la clau per a la descarbonització de l'economia
La sostenibilitat immobiliària: la clau per a la descarbonització de l'economia
La sostenibilitat immobiliària: la clau per a la descarbonització de l'economia

Què és un sector immobiliari sostenible?

La sostenibilitat és una oportunitat per al desenvolupament del sector immobiliari, tant per a la construcció de nous habitatges com per a la rehabilitació dels edificis existents.

Per afrontar els nous reptes que ens marca l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), és imprescindible apostar per una construcció responsable i optar per la gestió sostenible de la cadena de subministraments per poder complir amb l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible 11 de "Ciutats i Comunitats Sostenibles".

Tot i que és una novetat que el sector immobiliari abasti conceptes com la sostenibilitat o l'estalvi energètic dins de l'estratègia del sector, s'està dirigint cap a un desenvolupament de la sostenibilitat com un concepte responsable i equilibrat.

Què és un sector immobiliari sostenible?

Segons la directiva europea, a partir de 2019 els nous edificis públics han de ser de consum pràcticament nul, i és en aquest moment que neix el concepte d'habitatge sostenible.

Apostar per la construcció d'edificis i infraestructures eficients i sostenibles pot reduir l'impacte ambiental que generen actualment, incloent les emissions, el consum energètic, el consum d'aigua i la contaminació acústica, a més de millorar la qualitat de l'aire a l'interior i exterior dels edificis. La promoció d'una infraestructura sostenible i eficient requereix també un canvi en el consumidor, essent necessària la promoció, conscienciació i educació de la ciutadania sobre els estils de vida i hàbits de consum més responsables i sostenibles.

Parlem de sector immobiliari sostenible quan es tenen en compte els següents factors:

Economia circular

Disminuir els residus de la construcció i utilitzar materials que es puguin aprofitar és la clau. Es planteja el concepte de "construir per reutilitzar", considerant els edificis com bancs de materials reutilitzables. Apostar per l'economia circular en la construcció és fonamental per mitigar l'impacte ambiental i promoure una construcció baixa en carboni.

Juntament amb el consum energètic, cada vegada són més freqüents els edificis que compten amb sistemes de recollida d'aigües pluvials que tenen un doble avantatge, permetent la reutilització de les aigües recollides i, alhora, mitigar el risc d'inundacions.

Un altre pas fonamental consisteix en la reutilització i reciclatge del formigó, així com el desenvolupament de materials més innovadors amb una petjada de carboni menor, com poden ser els ciments mixtes o els ciments fotovoltaics que redueixen la contaminació de l'aire.

Certificacions per a una construcció sostenible

Fa més de 20 anys va sorgir a Alemanya el concepte de "passivhaus" o casa passiva amb la premissa de fer front al consum energètic dels habitatges i amb l'objectiu de reduir fins a un 90% les necessitats energètiques. Aquesta concepció de construcció i habitatge pretén reduir l'impacte ambiental de l'habitatge i aposta per la qualitat tèrmica, la reducció de les pèrdues d'energia, l'ús de materials sostenibles i eficients, i l'abastament mitjançant energies renovables.

Actualment, el Passivhaus-Institut és l'organisme que coordina la certificació dels habitatges passive house. A més, a nivell nacional podem destacar la certificació VERDE del Green Building Council Espanya i CO2Nulo, desenvolupada per Ecómetro. Aquestes certificacions promouen la construcció sostenible, l'eficiència energètica, l'ús d'energies renovables per a l'abastament, la minimització de l'impacte ambiental en la construcció i la mitigació de l'impacte en la salut de les persones.

Energies renovables i eficiència energètica per a la descarbonització

La transformació energètica és fonamental per al sector de la construcció. Destaca l'aposta del sector per les energies renovables a tres nivells:

  • Utilitzar-les en el procés d'elaboració de materials i en la mateixa construcció.
  • Donar prioritat a l'abastament d'energia renovable contractant energia neta.
  • Mitjançant la instal·lació de solucions per fomentar l'autoabastament i l'autoconsum d'energies renovables.

El sector privat aposta per la innovació i per oferir solucions i productes que milloren la seva eficiència energètica. Existeix un clar compromís del sector per implantar millores tant en els edificis antics com en els de nova construcció que redueixin les pèrdues d'energia i el consum energètic.

Entre aquestes mesures que s'estan adoptant es troba l'aïllament tèrmic, l'orientació dels edificis i l'aprofitament de les condicions ambientals. Amb l'objectiu de descarbonitzar els edificis, s'aposta per tecnologies renovables tèrmiques com per exemple sistemes geotèrmics o per l'electrificació.

Infraestructures més sostenibles

Les infraestructures verdes i l'ús de vegetació en els edificis permeten millorar la sostenibilitat i la qualitat de vida de l'entorn. Des de jardins verticals, terrats verds o horts urbans, les infraestructures sostenibles compten amb diversos beneficis com, per exemple:

  • Reducció del consum d'aigua.
  • Millora de la qualitat de l'aire.
  • Reducció del consum d'energia.
  • Reducció de l'escalfament urbà.
  • Increment de l'eficiència dels sistemes de climatització.
  • Captura del diòxid de carboni i altres gasos.
  • Increment de la biodiversitat urbana.

Innovació i tecnologia com a oportunitat per a la sostenibilitat

L'ús de tecnologia i innovació aconsegueix que els edificis siguin estructures cada vegada més eficients en consum i impacte. Les tecnologies com els detectors de presència o els sistemes de gestió d'energia permeten mesurar la demanda de l'edifici i ajustar els consums en funció de les necessitats.

Un nou enfocament en el sector és l'anomenada construcció industrialitzada, que té com a objectiu promoure la innovació, millorar la productivitat i reduir els impactes generats en els processos de construcció. Cada vegada guanya més força el concepte de construcció off site, referint-se a la planificació, disseny, muntatge i construcció de part dels materials i elements en fàbrica, abans del transport a la destinació final.

La transformació sostenible del sector immobiliari

A Espanya, més del 50% del parc d'habitatges va ser construït abans de 1980 sense cap normativa reguladora existent pel que fa a condicions tèrmiques, per la qual cosa actualment ens trobem amb que l'edificació és un dels sectors més contaminants, sent responsable a la Unió Europea del 40% del consum energètic i del 36% de les emissions de CO2, segons la Comissió Europea.

És per aquest motiu que estem veient com està augmentant considerablement l'ús de nous materials i la digitalització de productes i processos per reduir la petjada de carboni apostant per la creació d'edificis sostenibles. L'ús de materials renovables com per exemple la fusta, un aïllant tèrmic que redueix l'energia emprada en la calefacció i climatització dels edificis, així com la instal·lació d'energies renovables, claus per descarbonitzar la construcció i reduir les emissions de CO2.

Els criteris de sostenibilitat, benestar i eficiència energètica són cada vegada més demandats pels usuaris finals, i és per això que busquen habitatges que compleixin amb els estàndards que els asseguri una qualitat de vida superior i que alhora redueixi la petjada de carboni. Tal com afirma la directora general de Green Building Council: "La sostenibilitat ha passat de ser una demanda de pocs a un moviment de tota una societat."

Nova normativa en el sector: Codi Tècnic de l'Edificació

Perquè tot això sigui possible, el passat mes de setembre va entrar en vigor el nou Codi Tècnic de l'Edificació que obliga que els edificis de nova construcció, així com la rehabilitació dels edificis existents, siguin de consum energètic gairebé nul. La nova normativa defineix els estàndards d'eficiència energètica que han de complir els edificis de nova construcció i impulsa el desenvolupament sostenible a través del sector de la construcció.

Si amb alguna cosa es troba el sector immobiliari és amb un gran repte, el de donar la importància que té a la salut i el benestar de les persones complint amb els estàndards d'eficiència energètica.

A LuxHabitat som part del canvi del sector immobiliari

A LuxHabitat apostem per la renovació i som part de l'oportunitat que suposa la transformació del sector immobiliari, per això la nostra prioritat consisteix a construir habitatges que proporcionin el major benestar de les persones, la societat i el planeta utilitzant materials respectuosos amb el medi ambient, implementant l'ús d'energies eficients i renovables i amb una arquitectura sostenible.

Apostem per un futur on la innovació estigui al servei de les persones i de la seva qualitat de vida incloent zones comunes disruptives, detectors de presència que encenen i apaguen els llums quan es detecta la presència de persones, climatització uniforme invisible, ventilació de doble flux, implementació de geotèrmia i aerotèrmia, obertures per app i visites virtuals amb experiència sensorial.

Vine a conèixer les promocions de LuxHabitat, construïdes per enriquir i dinamitzar la societat, respectant el planeta.

Article relacionat
Promoció relacionada
Lux Stella Maris
Superfície
55 - 183 m2
Dormitoris
2 - 4
Preu des de
320.000 €
Promoción
Lux Stella Maris
Presentem la nostra promoció d'obra nova a Arenys de Mar. Una vila del Maresme català reconeguda per la seva qualitat de vida davant del mar. La seva ubicació pròxima a Barcelona i a mitjana distància de França, la converteixen en el lloc perfecte per a un projecte Lux de referència.
Ir a la promoción
Utilitzem cookies pròpies y de tercers per fer funcionar de manera segura la nostra pàgina web i personalitzar el seu contingut. Igualment, fem servir cookies per mesurar i obtenir dades de la navegació que realitza i per ajustar la publicitat als seus gustos i preferències. Premi el botó "Acceptar totes" per confirmar que ha llegit i acceptat l'informació presentada. Per administrar o deshabilitar aquestes cookies faci clic a "Configuració". Pot obtenir més informació a la nostra política de cookies.
Modificar cookies
Tècniques i funcionals Sempre activades
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades al disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Analítiques i personalització
Permeten fer el seguiment i l'anàlisi del comportament dels usuaris d'aquest lloc web. La informació recollida mitjançant aquest tipus de cookies s'utilitza en el mesurament de l'activitat del web per a l'elaboració de perfils de navegació dels usuaris per introduir millores en funció de l'anàlisi de les dades d'ús que fan els usuaris del servei. Permeten desar la informació de preferència de l'usuari per millorar la qualitat dels nostres serveis i oferir una millor experiència a través de productes recomanats.
Marketing i publicitat
Aquestes cookies són utilitzades per emmagatzemar informació sobre les preferències i les eleccions personals de l'usuari a través de l'observació continuada dels seus hàbits de navegació. Gràcies a elles, podem conèixer els hàbits de navegació al lloc web i mostrar publicitat relacionada amb el perfil de navegació de l'usuari.